Αλληλεγγύη με την ελληνική αντίσταση – Είναι και προς το δικό μας συμφέρον

Ένα, μοναδικό στην ως τώρα ιστορία της ΕΕ, πακέτο λιτότητας οδηγεί εκατομμύρια Έλληνες στην εξαθλίωση. Η πείνα επέστρεψε, η δημόσια υγεία κατέρρευσε. Μόνο στην Αθήνα, 250.000 άνθρωποι εξαρτώνται από τα φιλανθρωπικά συσσίτια για να επιβιώσουν. Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα. Δεν μπορούν πλέον να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε γιατρούς και προμηθευτές. Όλο και συχνότερα καλούνται οι ασθενείς να πληρώσουν φάρμακα και νοσήλεια. Όποιος αδυνατεί να το κάνει, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αποκλείεται από το σύστημα υγείας.

Ενώ όλοι οι φόροι αυξάνονται, το επίδομα ανεργίας μειώθηκε στα 360€ και η διάρκειά του στο ένα έτος. Μετά απομένει η οικονομική στήριξη από την οικογένεια ή ο δρόμος προς τα συσσίτια. Όσοι έχουν ακόμα δουλειά είδαν το μισθό τους να μειώνεται ως και 50%. Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε από τα 750 στα 590€. Ο ΟΣΕ και η ΑΤΕ ιδιωτικοποιούνται ενώ θα ακολουθήσει ένα κύμα περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων.

Για να επιβληθεί η λιτότητα παραβιάστηκε το Σύνταγμα, καταπατήθηκαν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και καταργήθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Απαγορεύθηκε στα συνδικάτα να διαπραγματεύονται αυξήσεις όσο η ανεργία είναι μεγαλύτερη του 10%. Η κατάργηση των κοινωνικών δικλείδων ασφαλείας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων συνέβαλε στην άνοδο του φασιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Υπό την ανοχή και με την υποστήριξη των ειδικών μονάδων της αστυνομίας, οργανώνει ρατσιστικά πογκρόμ και επιθέσεις σε αριστερές οργανώσεις. Παράλληλα υπάρχει ένα κύμα καταστολής απέναντι σε συνδικαλιστές και διαδηλωτές που αντιστέκονται στα μέτρα λιτότητας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και υπέρμετρη βία από την αστυνομία.

Η πολιτική λιτότητας είναι συστατικό στοιχείο της δανειακής σύμβασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ). Αυτό επιτεύχθηκε υπό την ιδιαίτερη πίεση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επέβαλε τη δημοσιονομική συνθήκη με ένα όριο χρέους με το οποίο περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα των κρατών-μελών να διαμορφώνουν τον προϋπολογισμό τους.

Στη Γερμανία τα μέτρα λιτότητας μάς παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ ως «βοήθεια» ή «πακέτο διάσωσης». Ένα κατάφωρο ψέμα. Ο ελληνικός πληθυσμός δεν βοηθήθηκε και δεν θα βοηθηθεί. Διασώζονται μόνο γαλλικές, γερμανικές και ελληνικές τράπεζες. Τα δάνεια χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση χρεών προς διεθνείς χρηματοοικονομικούς ομίλους. Ψέμα είναι επίσης ο ισχυρισμός ότι οι έλληνες εργαζόμενοι ευθύνονται επειδή εργάζονταν λίγο και ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τη Eurofound, οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 1816 ώρες το χρόνο, δηλαδή σαφώς περισσότερες από τις 1655 των Γερμανών.

Ανάμεσα στους μισθοσυντήρητους εργαζόμενους των χωρών της ΕΕ επιχειρείται να υψωθεί ένα τείχος. Έτσι προσπαθεί η Τρόικα να αποτρέψει την αμοιβαία υποστήριξη και τη διεθνή αλληεγγύη απέναντι στην επιβαλλόμενη πολιτική λιτότητας. Η Ελλάδα είναι το ευρωπαϊκό πειραματικό εργαστήριο για την μετατόπιση των βαρών της κρίσης στις πλάτες των λαών. Παρόμοια προγράμματα λιτότητας εφαρμόζονται πχ στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Η Γαλλία και η Γερμανία θα ακολουθήσουν μόλις οι επιπτώσεις της κρίσης εκδηλωθούν κι εδώ.

Ο ελληνικός λαός διεξάγει έναν απελπισμένο αλλά υποδειγματικό αγώνα ενάντια στη λιτότητα και την αποδόμηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων: με την ίδρυση οργανώσεων κοινωνικής αυτοβοήθειας, με καταλήψεις χώρων εργασίας, απεργίες και γενικές απεργίες, με μαζικές διαδηλώσεις και την πολιορκία του κοινοβουλίου. Αυτή η αντίσταση οδήγησε δύο κυβερνήσεις σε παραίτηση -τα μέτρα όμως παραμένουν. Η σιδερένια γροθιά της Τρόικα, η λιτότητα, εξακολουθεί

να καταδυναστεύει τον ελληνικό λαό.

Ακόμα και αν οι δυνατότητές μας -εν όψει της έκτασης της κοινωνικής εξαθλίωσης και της ταξικήςπάλης-είναι περιορισμένες, η αντίσταση του ελληνικού λαού χρειάζεται την υποστήριξη και τηναλληλεγγύη μας. Θέλουμε να της τις προσφέρουμε οργανώνοντας:− Την παροχή υλικής βοήθειας μέσω εράνων και συλλογής φαρμάκων

− Την υποστήριξη επαφών μεταξύ συνδικαλιστών και ακτιβιστών− Την δημιουργία δεσμών μεταξύ κοινωνικών πρωτοβουλιών− Την αντίσταση στην προπαγάνδα των κυβερνήσεων και των ΜΜΕ, μέσω εκδηλώσεων,δημόσιων δράσεων, διάδοσης ενημερωτικού υλικού.

Griechenland-Solidaritätskomitee Berlin

Επιτροπή Βερολίνου για Αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Επικοινωνία: griechenlandsoli@gmail.com

Kommentare sind geschlossen.